Betoven - Otvoreno pismo

Betoven – Zatvoreno pismo

Iako je to bio XVIII vek, pre 245. godina učitelji muzike nisu zabranjivali svojim učenicima da sviraju. Nisu postavljali lance u školama i nije bilo običaja da svojim kolegama „zavrću“ ruke. Nisu pretili, ni ucenjivali. Voleli su muziku i rado dolazili na koncerte. U tadašnje vreme, učitelji muzike su čak i svirali.

Baš u to vreme, jedna mama Magdalena dobila je svoju bebu – malog Luja. Njen sinčić je dobio ime po svom dedi Ludvigu. Kasnije, on će postati najpoznatiji u svojoj porodici Betoven. Danas se sećamo njegovog rođendana.

Njemu u čast objavljujem ovo „zatvoreno“ pismo širom internet zajednice, slaveći muziku, život, ljubav, slobodu, radost, istinu i pravdu.

Dragi Betovene, ti jesi bio gluv, ali si imao sluha. Znam da ti nikada ne bi palo na pamet da zabranjuješ deci nastupe. Ti jesi bio namćor, ali ne bi ti lancem ograđivao ljude. Ni u najtežim trenucima tvoje mizantropije ti ne bi damama „zavrtao“ ruke.

Danas, posle gotovo dva i po veka, stvari su se promenile. Dragi naš Luji, to se ne odnosi na tvoju muziku i ne pada mi na pamet da ti danas kvarim Dan.

Teške, tmurne i gorke teme ostavljamo svim „nevernim tomama“. Zabrinutost je njihovo prirodno stanje.

Gospodine Betoven, srećan rođendan!

Pribeležio: Nemanja Mirković

Published by

idiEdit

idiEdit je web projekat Udruženja kreativnih stvaralaca PARADOKS grupa koji se bavi slučajevima direktorke Muzičke škole iz Subotice - Edit Barlai.