Muzička škola Subotica

Muzička škola zaslužuje bolje

U razgovoru sa umetničkim direktorom PARADOX group, gospođa Jovana Letić Mirković nam je, između ostalog, rekla: „Ponašanje direktorke Edit Barlai je nedopustivno. Tako se ne može rukovoditi uglednom i značajnom školom, kakva je Muzička škola iz Subotice.“

Zbog čega se jedna valjevska organizacija, kakva je PARADOX group, uključila u ovu subotičku problematiku?

– PARADOX group nije samo valjevska organizacija. Ona po svom Statutu deluje na teritoriji Republike Srbije. Pre pet godina, osnovana je i srodna organizacija, istog naziva, u Banjaluci. Dakle, aktivni smo i u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini. PARADOX group se, više od decenije svog postojanja, bavi unapređenjem i razvojem stvaralaštva mladih, promovisanjem umetnosti i kulture, ali i stvaranjem boljih uslova za osobe sa invaliditetom.

Kao strateški partneri Udruženja Electe iz Subotice, ali i kao Organizacija čiji su ciljevi ugroženi, uključili smo se u ove nemile događaje u Subotici. Ni Muzička škola, ni Electe ne saslužuju da se suočavaju sa ovakvim banalnostima, koje nemaju nikakvo zdravorazumsko utemeljenje.

Zabranjivati deci da nastupaju na humanitarnom koncertu nema nikakvog opravdanja. Pri tom, svedoci smo da direktorka Edit Barlai menja svoje razloge zabranjivanja, gotovo na dnevnom nivou.

Zašto Vi i PARADOX group napadate gospođu Barlai?

– Nažalost, naše društvo u celini, između ostalog, pati od dva sindroma: Prvi je „doživi sve lično“, a drugi je „oblati čoveka“. Ovde imamo problem sa ovim prvim. Niko iz PARADOX group nije napo lik Edit Barlai. Mi smo se, potpuno legitimno, pobunili protiv njenih dela, odnosno nedela. Ništa lično nemamo protiv te žene, jer je i ne poznajemo. Nažalost, jako dobro smo upoznati sa njenim rukovođenjem škole. Po mom mišljenju, svakom direktoru jedne muzičke škole bi, u najmanju ruku, bilo drago da mu učenici učestvuju na koncertima, kakve organizuje Electe. Mnogi od njih bi se ponudili za svaku vrstu pomoći, a mi smo ovde doživeli da direktorka zabrani deci nastup.

Moram na kraju pomenuti i drugi sindrom, „oblati čoveka“. Pojavili su se na fejsbuku komentari, po meni, jednog uglednog novinara, kako „anonimna grupa Paradoks iznosi laži i ponaša se primitivno i suvislo“. Nema potrebe za uvredama i tako se ne vodi konstruktivni dijalog. Vređanjem i blaćenjem naše Organizacije ne mogu se sakriti skandali direktorke Barlai. Važne su činjenice, svakome kome je do istine. U ovom slučaju, mi smo na strani istine.

“Muzička škola pripada učenicima”

Kakav rasplet očekujete?

– Najiskrenije, da sam „u koži“ direktorke Barlai, podnela bih neopozivu ostavku. Rekla bih sebi: „Idi Jovana, dobro se odmori i razmisli o svemu.“ Verujem da Muzička škola, najviše pripada učenicima – sadašnjim, budućim, ali i bivšim.

Razgovor vodila: Biljana Savković

Published by

idiEdit

idiEdit je web projekat Udruženja kreativnih stvaralaca PARADOKS grupa koji se bavi slučajevima direktorke Muzičke škole iz Subotice - Edit Barlai.