Toma Vojnić ili Hamlet iz Subotice

Toma Vojnić, ili Hamlet iz Subotice

30„Dete, ili učenik? Pitanje je sad!“, napisa Vilijam i odmah pocepa papir. „Ovo je glupo!“, uzviknu Šekspir. Nažalost, on nije upoznao uglednog subotičkog novinara – Toma Vojnić, ili Hamlet iz Subotice.

„Nešto je trulo, u gradu Subotici.“ To udruženje Electe vodi „orkestriranu kampanju“ protiv gospođe Barlai. Ili je ona, ipak, direktorka? Avaj, nekoj deci zabrani nastup na humanitarnom koncertu! Ili su to, ipak, učenici?

A Muzička škola iz Subotice pade na 26. mesto u Srbiji. Ili je to, ipak, redni broj? To nije važno. Pojaviše se neki zli dusi iz dalekog, dalekog, ali baš dalekog Valjeva. Drznuše se da se mešaju u subotički milje, k’o da nema valjevskih mrlja im crnih!

Oh Bože, Elekćana tih (Elekćani – članovi udruženja Electe, prim. a.) skupiše samo petnaest ‘iljada – tisuću dinara od humanitarnog koncerta tog! Ah, ali Gradska većnica ima više od četiri stotine mesta, bez galerije! Jer Tomina teorema jasno kaže i nikad ne laže: 13 puta 8, pa sve to puta 2, daleko je više i od 400!

Toma Vojnić otkriva

Našoj muci kraj se ne nazire… Bezobrazni Elekćani, kojima je samo do fotelje stalo, isplagiraše ime svoje i znak im – logo!

„Ne možete proći. Ovaj put sam vam doakao!“, uzviknu novinar Toma Vojnić.
„Ime vam je lažno, a znak je Nike!“, zagrme Vojnić na portalu maglocistac.rs i okonča svaku dalju diskusiju.

Vilijam Šekspir pade sa kreveta i bolno uzviknu: „Jao ružnog li sna!“ Uze pero u ruke i napisa:

„Zbog toga jadni život naš i jeste
Toliko dug, jer ko bi mogao da snosi
Sve šibe i sve poruge ovoga sveta,
Nepravde tlačitelja, prezire oholih,
Patnje zbog nipodaštavane ljubavi,
Bezakonje i drskosti vlasti, ćuške
Što ih zasluga krotka od bezvrednih trpi –
Kad bi svako sebi mogao mir i spokoj
Da obezbedi golim nožem prostim?“

Sanjao i nikada napisao: Alber Kami

Published by

idiEdit

idiEdit je web projekat Udruženja kreativnih stvaralaca PARADOKS grupa koji se bavi slučajevima direktorke Muzičke škole iz Subotice - Edit Barlai.